A Tie Guan Yin teljes őszi kollekciójának felvonultatása a mi hosszúsági körünkön, kereskedelmi szempontból nyilvánvalóan értelmetlen. Mégis úgy érezzük, ezek azok a teák, amik egy teaház mércéjének számítanak éppen azért, mert ma már mindenféle előadásban és eredetben mregismerhetőek. Egy kiemelkedő minőségű Anxi, vagy tajvani Tie Guan Yin elérhetővé tétele kötelező mutatvány minden tearajongó számára. Mi az őszi termés teljes keresztmetszetét mutatjuk be, nem olcsón, de ebben a kategóriában nincsenek olcsó teák. (Tessenek felmászni a teraszokra, rögtön kevesebbnek érzik majd a fizetendőt.) Ezek az ízek a legjobb puerhek és japán teák árszínvonalán kóstolhatóak csak meg, de nem is kell belőlük nagy mennyiségeket tartani. Jobb az egy-két adagos kóstolás a lehető legszélesebb spektrumban. Az eltarthatóság és a fogyasztás miatt a legjobbakat nem is szállítják csak egy adagos (7 grammos) kiszerelésben. Ez a fent látható aszott, töppedt, kisborsónyi rögökből összegyúrt ízvirág a savanykás tie guan yin A kategóriája. Ez még nem a csúcs, az még tízszer ilyen messze van, nem árlistákon, hanem a pince egyik rejtett zugában, egy féltve őrzött hordóban - ismerjük ezt a mítoszt. Fogalmazzunk úgy, hogy ez az átlagnál kicsit lelkesebb teafogyasztóknak már ünnep. A többi, az előzőekben ismertetett kategóriához képest mindenképpen az őszi zöld wulongok legjobbjának tekintendő. |
Ez egy levél |
Ez a savanykás név , meglehetősen bizarr. Egy kínai termelő a saját kultúrköréből választ, ha nevet kell adnia a teának, így jön be a "rizs-aroma", és ez a savanykás is. Elsőre a legtöbb olvasónak biztosan az édes-savanyú mártás, az édes-savanyú ételek, meg az ecetes tojásleves jut róla az eszébe. Nem, ez a wei suán azt jelenti "elfedett savak", kicsit savas. Valójában egyáltalán nem savas, hanem visszafogott édes. |
A tea ízei meglehetősen sokszínűek és jól értelmezhetőek. A teljes aromával szemben itt elcsúszik, pontosabban kitágul az íztartomány a savas-édes felé. Vastagsága meglepő módon a csésze után eltelő időben nem szűkül, hanem tovább gyűrűzik elsősorban az ízhorizont mentén, azaz felfelé a szájpadlás felé csak kivillan, míg lefelé és oldalra folyamatosan dönget, dobol a szánkon egyre mentásabb, csípősebb hangulatban. 4-5 felöntést gazdagon ad, két marokkal szórja elénk átalakuló ízeit, később halványulni kezd arra a szintre, amit a kezdő, vagy csak fontolva haladó teázó még éppen elviselhetőnek tart. Sajátos módon - egyéni fizikai tulajdonságoktól függően - nagyon erősen hat, lesújt, fejbe vág, a fejtető a fej többi részéhez képest külön forgó mozgást kezd végezni, a nyak elfárad, míg végül homlokunk koppan a vastag fatálcán. Másoknak meg se kottyan, csak némileg elbódít, de innen nézve érthető a teával kapcsolatos full contact - meditatív összefüggések emlegetése füvek és még inkább füvek irányában. Ma egy pszichiátert kérdeztem mi lehet ennek az oka, erre ő valamilyen receptorok gátlásáról kezdett beszélni, miközben teli szájjal vigyorgott. Tie Guan Yint ivott. "Festékes, fojtogató, tea-fű" Ez a fű-vagy drog hasonlat nem túlzás, az őszi oolongok nagy beltartalma, sok aminosava valóban elrepíti az embert, ezért is alakul ki a Tie Guan Yin körül a hívők szoros köre, akik főleg, vagy legalábbis, ha lehet sok Guan Yint isznak. |
Ezt a teát itt találja meg online teaboltunkban.
|